Начин на приготвяне
Към хладката вода се добавя сухата мая, захарта и 1 с.л. брашно. Разбърква се и се покрива със стреч фолио за 10-15 минути (докато шупне маята). След това към сместа се добавят киселото мляко, солта и олиото. По малко се слага пресятото брашно до получаване на меко нелепнещо тесто, което се оставя да почине за 1 час.
През това време може да си приготвите чесновото масло, като към мекото масло добавите скилидка пасиран чесън и сол на вкус.
Когато тестото втаса (след около час), го разделяте на топки и всяка топка разточвате на колаче, което не трябва да е много тънко (около 2 см.).
Оставяте колачетата да втасат около 10 минути и тогава печете на сух тиган на средна степен на котлона. Аз пека на 5 от 9 степени. Докато се пекат, тези турски питки се надуват много (като балон), след това придобиват прекрасна форма.
Готовите базлами се намазват с чесновото масло. Те наподобяват на пърленки.