Начин на приготвяне
Смесете захарта, портокаловата кора, сока от мандарини и гриса. Оставете така за час, за да може грисът да поеме течността.
В отделна купа смесете сухите съставки - пресятото брашно, бакпулвера, какаото, солта и канелата.
Към сместа с грис сипете олиото, след което добавете сухите съставки. Бъркайте до пълното хомогенизиране на сместа.
Накрая добавете смлените орехи, сушените плодове и бадемите, нарязани на ситно. Печете сладкиша в загрята на 180 градуса фурна.
Изстиналия сладкиш залейте с шоколадовия сос. Соса пригответе, като в купа смесете водата, захарта, маслото и какаото. Бъркайте до разтопяване на захарта.
Постният сладкиш за Бъдни вечер е готов.