Начин на приготвяне
Пресейте брашното. Затоплете леко прясното мляко и добавете към него солта. Разбийте яйцата със захарта до получаването на пухкава пяна.
Прибавете настърганата лимонова кора и ванилията. Смесете разбитите яйца с млякото. Сипете цялата смес в казанчето на хлебопекарната. Върху нея сипете брашното и маята.
Пуснете хлебопекарната на програма тесто и оставете да се меси 15 минути. Изключете и оставете тестото вътре за 1-2 часа, за да втаса.
Разтопете маслото и добавете към него олиото. Отново пуснете хлебопекарната на програма тесто и сипете по малко от мазнината. Щом свърши програмата, изключете пекарната и оставете тестото вътре за още 15-20 минути.
След това го извадете и разделете на две равни части. Това е тесто за два козунака, изпечени в правоъгълна кексова форма.
Едната част тесто разделете на три - не го режете, а късайте. От всяка част оформете правоъгълници. Сложете портокалови кори и стафиди.
Навийте на рула и ги усучете, след което оформете на плитка. Готовия козунак сложете в кексовата форма с хартия за печене.
По същия начин оформете и другата част тесто. Оставете козунаците на топло, за да втасат.
След това ги намажете с разбит белтък и навлажнена захар.
Печете в загрята на 170 градуса фурна за 40-45 минути. Ако е необходимо, по време на печене покрийте козунаците с фолио, за да не изгорят.
Козунакът с тесто от хлебопекарна е готов.
Коментари