Ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Печена скумрия за ценители

Печена скумрия за ценители

ЗориЗори
Новак
1715465k
Печена скумрия за ценители
Снимка: Зори
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Печена скумрия, която всеки ценител и почитател на рибните ястия ще оцени"

Необходими продукти

  • скумрия - 2 бр. по - едра
  • чушки - 1 бр. червена
  • лук - 3 глави кромид
  • тиквички - 3 бр.
  • лимони - 1 бр.
  • кимион - 1 ч.л.
  • мащерка - няколко стръка прясна (или 1 ч.л. суха)
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - за поръсване
  • олио - 5 с.л. слънчогледово
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете скумрията, измийте хубаво и разрежете по дължина. Попийте водата с хартия и овкусете с подправките, скилидките чесън, предварително пресовани, и лимоновия сок от половин лимон.

Оставете рибата да се маринова за половин-един час. През това време се заемете с обработване на зеленчуците. Почистете и нарежете на филийки по дължина тиквичките. Трябва да ги подсушите от изливната вода, която ще си пуснат.

Лукът обелете и също нарежете на филийки. Измийте чушката, но нея оставете цяла. Овкусете зеленчуците с черен пипер и сол, намажете ги с олио, но точно преди да ги сложите да се пекат.

Включете скарата, когато е добре загряла, минете с парченце сланина и оставете за няколко минути да обгори. Когато е готова, сложете скумрията с кожата на долу. Щом се изпече, обърнете.

Наредете зеленчуците около рибата. Ще се получи невероятно вкусна скумрия на скара. При сервиране овкусете със сок от другата половина от лимона.

Печената скумрия за ценители се поднася с чаша студена бира или бяло вино, кой както обича!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: