Ezine.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Рошав и Вкусен Тиквеник

Рошав и Вкусен Тиквеник

Рошав и Вкусен Тиквеник3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • тиква - 800 г сурова, настъргана
  • орехи - 130 г смлени
  • кори за баница - 1 пакет 500 г
  • кокосова захар - 110 г
  • мазнина - 60 мл
  • подправки - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Има една хитрост, която използва при навиването на корите, за да се получи хрупкав и сочен тиквеник.

При нея се използва дървена пръчка, по-тънка (като при баклава), наречена дибла, която може да откриете в железариите или в строителен магазин. Ако не разполагате с такава, може да използвате и тънка точилка.

В края тя трябва да остане вътре, когато всички кори се навият на руло. Двата края се доближават един до друг, за да стане рошав тиквеникът.

1. Започнете с плънката за тиквеника. Смесете настърганата тиква, захарта, смлените орехи и избраните подправки за овкусяване. Оставете за 15-20 мин.

2. Вземете две кори, намажете ги с масло или друга мазнина по избор, и сложете една върху друга.

3. Отгоре разпределете равномерно част от плънката. Тук е моментът да сложите пръчката или точилката - в единия край на корите, по дължина.

4. Навийте на руло без да вадите плънката.

5. Хванете двата края на руло или ги доближете един до друг, ще се накъдрят.

6. Тогава извадете точилката и сложете вече къдравата кора в тава с хартия за печене.

7. Повторете стъпките за останалите кори до изчерпване. Мазнината, която ви остава, сложете най-отгоре върху корите.

8. Тъй като бяхте оставили плънката за кратко време в купа, може да има отцедена течност. Това е вкусно сосче, което може да сложите по края на корите.

9. Рошавият и вкусен тиквеник се пече за около час, час и малко в предварително затоплена на 190-200 градуса фурна.

Готово!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: