Ezine.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Класически зелник

Класически зелник

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Класически зелник
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Вкусът на традициите винаги ще бъде в сърцето ни, а класическият зелник е част от тях, която обожаваме"

Необходими продукти

  • кори за баница - 450 г
  • зелени листа - 100 - 120 г спанак или др.
  • краве масло - 100 г
  • олио - 2 с.л.
  • сирене - 300 г (може и повече, зависи от солеността)
  • яйца - 3 или 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелникът е вид баница, който във всеки край на България се приготвя с различни плънки.

В някои краища се слага кисело зеле, праз, ориз, булгур, в други - зелении, сирене и по желание яйца, както е например в Страндженския край.

Спорно е дали името на тази баница произхожда от зеле или от зеленолистните зеленчуци в плънката.

Моят вариант е класически и той може да бъде обогатен допълнително по ваш вкус.

Зелникът може да бъде направен с домашно точени кори или с готови, както е в случая.

Подгответе си всички продукти - разбийте яйцата и към тях натрошете сиренето.

Зелените листа (спанак, щир, лапад, листа от целина, коприва), ако са пресни, крехки и много свежи, само накълцайте без дръжките. В противен случай, попарете ги във вряща вода и тогава нарежете. Ако ползвате и коприва, тя при всички положения трябва да се попари.

Разтопете маслото с олиото на бавен огън.

Намазнете тава с около 30 см диаметър и положете една сгъната кора, а ако остават непокрити краища, късайте половинка от друга кора и ги запълвайте. Хубаво е корите да са намачкани/набрани леко, за да бъде по- пухкав зелникът.

Мажете с разтопено масло и разпределяйте от зелените и сиренето с яйце.

Редете така до привършване на продуктите, а накрая последната кора намажете с масло.

Печете класическия зелник в загрята на 175 градуса фурна до хубав златист загар - около 40 минути.

Добър апетит!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: