Начин на приготвяне
Зелникът е вид баница, който във всеки край на България се приготвя с различни плънки.
В някои краища се слага кисело зеле, праз, ориз, булгур, в други - зелении, сирене и по желание яйца, както е например в Страндженския край.
Спорно е дали името на тази баница произхожда от зеле или от зеленолистните зеленчуци в плънката.
Моят вариант е класически и той може да бъде обогатен допълнително по ваш вкус.
Зелникът може да бъде направен с домашно точени кори или с готови, както е в случая.
Подгответе си всички продукти - разбийте яйцата и към тях натрошете сиренето.
Зелените листа (спанак, щир, лапад, листа от целина, коприва), ако са пресни, крехки и много свежи, само накълцайте без дръжките. В противен случай, попарете ги във вряща вода и тогава нарежете. Ако ползвате и коприва, тя при всички положения трябва да се попари.
Разтопете маслото с олиото на бавен огън.
Намазнете тава с около 30 см диаметър и положете една сгъната кора, а ако остават непокрити краища, късайте половинка от друга кора и ги запълвайте. Хубаво е корите да са намачкани/набрани леко, за да бъде по- пухкав зелникът.
Мажете с разтопено масло и разпределяйте от зелените и сиренето с яйце.
Редете така до привършване на продуктите, а накрая последната кора намажете с масло.
Печете класическия зелник в загрята на 175 градуса фурна до хубав златист загар - около 40 минути.
Добър апетит!