Начин на приготвяне
Нагрейте много силно олиото и запържете измитото и добре подсушено телешко бонфиле. Запържете го равномерно от всички страни, извадете го от съда и в същата мазнина запържете ситна нарязаните лук, моркови и целина. Оставете зеленчуците да се задушават около 4-5 минути на тих огън, след което налейте доматения сок и консервираните домати.
Разбъркайте и долейте телешки бульон. Подправките се поставяте в тензух и затягат добре, след което се слага в дълбок огнеупорен съд с похлупак. Добавя се изпърженото телешко, полива се с останалите продукти и се пече около 160 градуса поне за 2 часа.
Когато месото се изпече, се изважда от съда и се поддържа топло. С лъжица се обира излишната мазнина и се отстранява тензуха с подправките. Брашното и водата се разбъркват, след което се кипват. Изсипват се в соса от печенето и продуктите се оставят да поврят около 10 минути, при непрекъснато бъркане.
Сосът се прецежда. Телешкото месо от гювеч се сервира обилно залято със соса и се поднася с гарнитура от печени зеленчуци.
Вкусен телешки гювеч - ще си оближете пръстите!
Коментари