Начин на приготвяне
1. Изстискайте соковете от двата цитруса и ги смесете със зехтина, подправките, бялото вино и сол.
2. Сложете филетата риба в купа и залейте с маринатата. Покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за 12 часа.
За да се маринова по-добре тази бяла риба, аз премахвам кожата и или купувам директно филета без кожа. Това си има предимства и недостатъци - ще се маринова по-добре, но пък при печенето ще е малко по-трудно, тъй като пангасиус е много крехка риба и когато е без кожа лесно се разкъсва. При добро намазняване на скарата и правилно обръщане, това обаче може да се избегне, така че бъдете смели.
3. Маринованите филета извадете от купата и поставете върху дебел пласт кухненска хартия. Отгоре също сложете друг пласт, за да попие влагата от всички страни. Рибата си е поела каквото трябва, овкусила се е и черния пипер и магданоза си остават полепнали по нея.
След като подсушите, намажете филетата със зехтин отново, за да се предотврати залепване.
Намажете и скарата, когато я загреете на силен огън.
При по-дебели филета, огънят може да е и малко по-умерен, за да не загарят отгоре, а отвътре да не са напълно готови, въпреки, че не се изисква дълга термична обработка.
4. Изпечете рибата от двете страни за около 2 минути от всяка.
Поднесете с предпочитана от вас гарнитура за риба.
На практика на пангасиус отива всичко, тъй като има неутрален и много нежен вкус.
Добър апетит!
Маринованият пангасиус на скара е готов.