Сборджийска туршия

НалиНали
Ентусиаст
92
419
213
12
1
08/12/2020
Приготвяне180 мин.
Готвене40 мин.
Общо220 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо116
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • зеле - 1 глава голяма
  • зелени домати - 1 кг
  • карфиол - 1 глава малка
  • камбита - 5 кг
  • моркови - 2 кг
  • целина - 1 връзка
  • Марината за 3 л буркан
  • оцет - 200
  • захар - 100 г
  • олио - 2 с.л.
  • морска сол - 3 с.л.
  • бахар - 5 бр.
  • черен пипер - 10 бр.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • чесън - 5 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е една стара рецепта за туршия, която е готова за 4 - 5 дена.

Първо, започваме с измиването на всички зеленчуци добре, след което започваме да режем зелето на квадратни парчета.

Една глава се реже на четири парчета отгоре и тези четири парчета ги режем на ленти и после на средни квадратни парчета и заделяме на страни.

Изчистените моркови ги режем с оребрен нож, за да изглеждат красиви при сервиране.

Изчистване семките на камбите и ги режем на средни парчета, зелените домати режем на осем парчета, ако са по големи на повече и главата целина разделяме на малки парчета.

Започваме да редим зеленчуците в бурканите, които са с винтовки капачки.

В дъното на буркан слагаме малко чесън, целина, черен пипер, бахар и ред по ред редим от всички зеленчуци, докато се запълни буркана догоре.

Взимаме една тенджера слагаме вътре оцет, сол, захар, олио и слагаме на котлона да заври сместа, след като е готова маринатата, изсипваме отгоре на зеленчуците и разбъркваме, колкото можем, за да се смеси марината със зеленчуците и затваряме капака на буркана. За всеки буркан варим марината поотделно.

След около три часа отваряме буркана, пак разбъркваме, колкото можем, че малко трудно става, когато още не са омекнали зеленчуците, затваряме и обръщаме буркана на обратно.

На следващия ден пак забъркваме и обръщаме буркана, не слагаме вода изобщо, зеленчуците след няколко дена започват да си пускат сока - не е необходима вода.

За по-лесно може да го приготвите в голям бидон с капак, ще е по-удобно за разбъркване и няма да се наложи да обърнете буркани през няколко часа.

Тази рецепта за сборджийска туршия може да се консумира след 4-5 ден от приготвянето му.

Силно препоръчвам става превъзходна селска туршия.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар