Начин на приготвяне
Сложете картофите в подсолена вода за 20 минути да се полусварят.
Времето зависи и от големината им, така че проверявайте ги с вилица и не допускайте да се сварят прекалено до пълно омекване или разпукване.
Тъй като ще бъдат печени впоследствие на барбекю, там ще се досготвят.
Оставете да изстинат, най-вече защото така ще се режат по добре.
Обелете ги и нарежете на средно дебели шайби.
Наредете в съд ред картофки, полейте със зехтин, подправките, сол и чесън. Обърнете всяко картофче, за да полепнат по него и от другата страна - овкусяващите подправки и мазнина. Редете така и следващите, докато привършат.
Оставете картофките да си поемат ароматите и да се напоят.
Изпечете на барбекю при не прекалено силна температура, за да могат да се сготвят изцяло, но да не загарят прекалено отвън и да остават сурови отвътре.
След като извадите готовите ароматни картофки, ги полейте с лимонов сок и утаения на дъното на съда, в който са престоявали зехтин с подправки.
За още по-интензивен вкус може да накълцате на ситно и една две скилидки чесън допълнително и с тях да доовкусите картофките.
За свежест поръсете печените картофи с прясно накълцан магданоз, а за пикантност капнете тук-там малко Табаско и хапвайте топли.
Тези картофки на барбекю са чудесни загарнитура на риба или месо, а също така и за мезе, ако към тях се прибави и някакъв подходящ сос - майонезен, чеснов, Айоли, салца брава или сос барбекю.
Добър апетит!