Начин на приготвяне
Първо, намажете тавата за печене с малко масло и оставете настрана.
Замесване на тестото:
Вземете 1/2 чаша омекотено масло (100 г) в голяма купа. Добавете 1/2 чаша меласа или мед.
Започнете да смесвате и разбивате сместа, докато се смесят съставките.
Използвала съм бъркалка за яйца за смесване на маслото с меласата (мед). Можете също да използвате електрически миксер.
Смесете и леко разбийте тази смес. Заделете настрана.
В отделна купа или чиния пресейте 2 чаши пълнозърнесто брашно (или 240 грама + 2 до 3 с.л., ако е необходимо, или друго пълнозърнесто по избор), 1/2 ч.л . сода за хляб, 2 ч.л. джинджифил на прах, 1/4 ч.л. канела на прах, 1/4 ч.л. карамфил на прах и 1/4 ч.л. индийско орехче на прах.
Сега добавете цялата пресята суха смес към разбитите масло и меласа.
Внимателно и леко разбъркайте на ръка или миксер с бъркалки за тесто.
След това добавете 1/4 ч.ч. гореща вода. Смесете всичко заедно и съберете, за да образувате тесто. Не месете, просто внимателно разбъркайте.
Ако сместа е рохкава или лепкава, добавете още 2 до 3 с.л. от брашното. Покрийте и поставете тестото в хладилника за 30 до 45 минути.
Ако сместа изглежда суха и ронлива, добавете 1 до 3 с.л. гореща вода и разбъркайте отново.
Печене на меденки:
По-късно извадете и направете малки топчета от тестото. Внимателно ги натиснете и изравнете. Поставете бисквитките на разстояние около сантиметър и половина една от друга в тавата за печене.
Загрейте фурната 15 минути, преди да започнете да печете медените бисквити.
Печете меденките при 180°C за 20 до 25 минути или докато бисквитките изглеждат светло златисти. Не печете прекалено коледните сладки. Пекох на две партиди.
След като се изпекат, изчакайте една минута ги извадете от тавата и ги оставете да се охладят.
След като се охладят при стайна температура, ги съхранявайте в херметически затворен буркан. Рецептата дава около 500 г бисквитки.
Сервирайте джинджифилови пълнозърнести меденки като десерт или закуска с чай. Ако желаете, залепете по две бисквитки със сладко от праскови и масло - в равни количества 50 г масло (краве или веган ) и 50 г конфитюр, за да имате слепени меденки.
Бележки:
Можете да пропуснете канела, карамфил и индийско орехче на прах, ако искате.
Вместо джинджифил на прах, можете също да добавите 3 ч.л. прясна джинджифилова паста или смлян/настърган джинджифил.