Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Меденки»Джинджифилови пълнозърнести меденки

Джинджифилови пълнозърнести меденки

IvelinaIvelina
Новак
832972k
Джинджифилови пълнозърнести меденки
Снимка: Ivelina
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Поднесете джинджифиловите меденки с чаша топло мляко за още по-празнично усещане"

Необходими продукти

  • мед - ½ ч.ч. течен или меласа
  • масло - ½ ч.ч. омекотено или олио 80 г
  • брашно от спелта - 2 ч.ч. пълнозърнесто
  • сода за хляб - ½ ч.л.
  • джинджифил - 2 ч.л. или паста на прах
  • канела - ¼ ч.л. на прах
  • карамфил - ¼ ч.л.на прах
  • индийско орехче - ¼ ч.л. на прах
  • сол - 1 щипка или пропуснете, ако използвате осолено масло
  • гореща вода - ¼ ч.ч.
  • За слепване
  • масло - 50 г веган или краве
  • конфитюр от праскови - 50 г
  • ядки - по желание за поръсване
  • черен шоколад - 100 г разтопен на водна баня
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, намажете тавата за печене с малко масло и оставете настрана.

Замесване на тестото:

Вземете 1/2 чаша омекотено масло (100 г) в голяма купа. Добавете 1/2 чаша меласа или мед.

Започнете да смесвате и разбивате сместа, докато се смесят съставките.

Използвала съм бъркалка за яйца за смесване на маслото с меласата (мед). Можете също да използвате електрически миксер.

Смесете и леко разбийте тази смес. Заделете настрана.

В отделна купа или чиния пресейте 2 чаши пълнозърнесто брашно (или 240 грама + 2 до 3 с.л., ако е необходимо, или друго пълнозърнесто по избор), 1/2 ч.л . сода за хляб, 2 ч.л. джинджифил на прах, 1/4 ч.л. канела на прах, 1/4 ч.л. карамфил на прах и 1/4 ч.л. индийско орехче на прах.

Сега добавете цялата пресята суха смес към разбитите масло и меласа.

Внимателно и леко разбъркайте на ръка или миксер с бъркалки за тесто.

След това добавете 1/4 ч.ч. гореща вода. Смесете всичко заедно и съберете, за да образувате тесто. Не месете, просто внимателно разбъркайте.

Ако сместа е рохкава или лепкава, добавете още 2 до 3 с.л. от брашното. Покрийте и поставете тестото в хладилника за 30 до 45 минути.

Ако сместа изглежда суха и ронлива, добавете 1 до 3 с.л. гореща вода и разбъркайте отново.

Печене на меденки:

По-късно извадете и направете малки топчета от тестото. Внимателно ги натиснете и изравнете. Поставете бисквитките на разстояние около сантиметър и половина една от друга в тавата за печене.

Загрейте фурната 15 минути, преди да започнете да печете медените бисквити.

Печете меденките при 180°C за 20 до 25 минути или докато бисквитките изглеждат светло златисти. Не печете прекалено коледните сладки. Пекох на две партиди.

След като се изпекат, изчакайте една минута ги извадете от тавата и ги оставете да се охладят.

След като се охладят при стайна температура, ги съхранявайте в херметически затворен буркан. Рецептата дава около 500 г бисквитки.

Сервирайте джинджифилови пълнозърнести меденки като десерт или закуска с чай. Ако желаете, залепете по две бисквитки със сладко от праскови и масло - в равни количества 50 г масло (краве или веган ) и 50 г конфитюр, за да имате слепени меденки.

Бележки:

Можете да пропуснете канела, карамфил и индийско орехче на прах, ако искате.

Вместо джинджифил на прах, можете също да добавите 3 ч.л. прясна джинджифилова паста или смлян/настърган джинджифил.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: