Начин на приготвяне
Сред плоските арменски хлябове може би най-добре познаваме питките лаваш, които се приготвят без мая.
Има обаче и един друг хляб, който според мен си заслужава да опитаме. Това е хляб Матнакаш или Нарисуван/оформен с пръсти хляб.
Макар че спада към плоските хлябове, той се прави с мая или квас и има мека вътрешност и хрупкава коричка. Изключително подходящ е за приготвяне на сандвичи, тип джоб.
Отделете си малко време и пригответе този разкошен хляб Матнакаш, със сигурност няма да съжалявате.
Започнете с разтваряне на маята в леко затоплена 125 мл вода заедно със захарта и 2 лъжици брашно. Разбъркайте на гладка кашичка, покрийте с прозрачно фолио и оставете да шупне. Тази стъпка може да се пропусне, ако използвате суха мая - тя може да се добави директно в брашното, но и да се разтвори в течност не е проблем.
Пресейте брашното в купа и смесете със солта. В средата направете кладенче и в него сипете останалата затоплена вода, олиото и шупналата мая.
Замесете гладко и меко и еластично тесто. Важно е да е много пухкаво и в никакъв случай твърдо, поради тази причина в началото ще ви лепне доста и е добре да се измеси с миксер с приставки за тесто.
Когато е готово, сложете го в намазнена купа, намажете с още олио отгоре и завийте съда с пласт стреч фолио. Така оставете да втаса за около час в топло помещение.
Втасалото тесто може да оформите на един голям или два по-малки хляба. И тук е специфичното за арменския хляб Матнакаш оформяне/рисуване с ръце.
Вземете пласт хартия за печене и върху него сложете тестото оформено на топка. Ако е твърде еластично, оставете го да почине още 15 минути.
Започнете да изтегляте от средата към края с леко притискане и така придайте овална форма, като по бордовете остане по-дебел пласт.
Потапяйте ръцете си в разбития с олио, вода и сол белтък и така топете и оформяйте.
С ръце притискайте на два пръста от краищата, така че да нарисувате кръг, а в кръга - отново с притискане, направете 4-5 черти.
Оставете хляба за 15-20 минути и след това го пъхнете в загрята на 200 градуса фурна с поставен вътре съд с вода.
Печете арменски плосък хляб около 30 минути или до златист загар.
Добър апетит!