Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Плосък хляб»Арменски плосък хляб Матнакаш

Арменски плосък хляб Матнакаш

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Арменски плосък хляб Матнакаш
Снимка: Yordanka Kovacheva
7 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Най-вкусните сандвичи стават с този плосък арменски хляб - от нас да го знаете"

Необходими продукти

  • брашно - 450 г + 2 - 3 с.л. за закваската
  • вода - 345 мл
  • олио - 2 с.л. + за намазняване на тестото и ръцете
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • мая - 15 г жива или 7 г суха
  • За намазване
  • белтък - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • вода - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сред плоските арменски хлябове може би най-добре познаваме питките лаваш, които се приготвят без мая.

Има обаче и един друг хляб, който според мен си заслужава да опитаме. Това е хляб Матнакаш или Нарисуван/оформен с пръсти хляб.

Макар че спада към плоските хлябове, той се прави с мая или квас и има мека вътрешност и хрупкава коричка. Изключително подходящ е за приготвяне на сандвичи, тип джоб.

Отделете си малко време и пригответе този разкошен хляб Матнакаш, със сигурност няма да съжалявате.

Започнете с разтваряне на маята в леко затоплена 125 мл вода заедно със захарта и 2 лъжици брашно. Разбъркайте на гладка кашичка, покрийте с прозрачно фолио и оставете да шупне. Тази стъпка може да се пропусне, ако използвате суха мая - тя може да се добави директно в брашното, но и да се разтвори в течност не е проблем.

Пресейте брашното в купа и смесете със солта. В средата направете кладенче и в него сипете останалата затоплена вода, олиото и шупналата мая.

Замесете гладко и меко и еластично тесто. Важно е да е много пухкаво и в никакъв случай твърдо, поради тази причина в началото ще ви лепне доста и е добре да се измеси с миксер с приставки за тесто.

Когато е готово, сложете го в намазнена купа, намажете с още олио отгоре и завийте съда с пласт стреч фолио. Така оставете да втаса за около час в топло помещение.

Втасалото тесто може да оформите на един голям или два по-малки хляба. И тук е специфичното за арменския хляб Матнакаш оформяне/рисуване с ръце.

Вземете пласт хартия за печене и върху него сложете тестото оформено на топка. Ако е твърде еластично, оставете го да почине още 15 минути.

Започнете да изтегляте от средата към края с леко притискане и така придайте овална форма, като по бордовете остане по-дебел пласт.

Потапяйте ръцете си в разбития с олио, вода и сол белтък и така топете и оформяйте.

С ръце притискайте на два пръста от краищата, така че да нарисувате кръг, а в кръга - отново с притискане, направете 4-5 черти.

Оставете хляба за 15-20 минути и след това го пъхнете в загрята на 200 градуса фурна с поставен вътре съд с вода.

Печете арменски плосък хляб около 30 минути или до златист загар.

Добър апетит!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: