Ezine.bg»Рецепти»Баница»Дърпана баница със спанак и сирене

Дърпана баница със спанак и сирене

Дърпана баница със спанак и сирене
Снимка: Марияна Петрова Иванова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Ако и вие обичате комбинацията от сирене и спанак, предлагаме да опитате тази рецепта за дърпана баница с нея"

Необходими продукти

  • за тестото
  • вода - 300 мл
  • сол - щипка
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - около 500 - 600 г или до меко тесто
  • олио - 1 с.л.
  • за плънката
  • спанак - 400 г
  • праз - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • яйца - 2 - 3 бр.
  • още
  • свинска мас - 2 с.л. с връх
  • сирене - 250 - 300 г
  • олио - 2 с.л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете брашното и направете дупка в средата. Добавете водата, олиото, солта и оцета. Замесете меко и еластично тесто. Разделете го на 4 равни топки.

Сложете в тавичка малко олио и оваляйте топките от всички страни. Оставете ги вътре да се отпуснат и завийте с памучна кърпа.

В тиган загрейте олиото и изпържете праза, нарязан на полумесеци. Добавете спанака и задушете за няколко минути. Сложете солта и черния пипер.

Изключете и прехвърлете в купа. Добавете разбитите яйца и разбъркайте.

Вземете една топка от тестото и раздърпайте с ръце като мекица. Поставете върху голяма кърпа на масата. Дърпайте до много тънък лист.

Изрежете дебелите, странични краища с нож. Разтопете свинската мас с олиото. Поръсете листа с мазнината, плънката от спанак и натрошете сирене.

Завийте на руло, а след това на охлюв. Поставете в тавичка за печене. Постъпете по същия начин и с останалите топки.

Полейте баницата с останалата мазнина и печете в загрята фурна на 200 градуса до приятен златист загар.

Дърпаната баница със спанак и сирене е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: