Начин на приготвяне
Затоплете водата до приятно топла температура. Водата не бива да бъде прекалено гореща, защото маята няма да се активира добре.
В нея разтворете 3 с.л. брашно и добавете маята. Разбъркайте до получаване на каша и оставете на страни да втаса за 15 минути.
През това време пресейте брашното в подходящ съд (аз използвам тава). В средата му направете кладенче и в него сложете 2 с.л. олио, щипка сол и меда.
Добавете също и кашата с мая. Започнете да замествате брашното. Оставете го да е леко лепкаво (не слагайте допълнително брашно), така бухтите ще станат меки и сочни.
Сложете тестото с чист и намаслен съд и го покрийте с домакинска кърпа. Оставете го да втаса.
Тук има два варианта. Или да го оставите на топло за час, или да го приберете в хладилника за една нощ.
Ако изберете втория вариран, сутринта, преди да започнете да работите с тестото, му дайте поне 15 мин да се отпусне.
С намаслени ръце оформете овални бухти.
Изпържете ги в силно загрята мазнина от двете страни до златисто.
Постни бухтички с мед сервирайте топли, гарнирани с мед.