Начин на приготвяне
Сос Неаполитана за паста е един от най- елементарните и основни сосове в италианската кухня.
Приготвя се на базата на домати и е с изкусителен дъх на босилек, което в комбинация с пармезана прави едни толкова прости съставки да формират чудесен вкус и очарование.
За да приготвите соса за пастата талиателе, измийте доматите и направете в основата им фин прорез под форма на кръстче, така ще се обелят по- лесно.
Потопете ги във вряща вода за кратко, като по този начин се осъществява процеса шокиране и те леко ще омекнат.
Извадете с решетъчна лъжица и обелете.
Нарежете на ситно или настържете лука и чесъна. Сложете ги да се запържат до омекване и много лек загар в зехтина. През това време си накълцайте и обелените домати или и тях настържете. Сложете ги при лука, подправете с черен пипер, сол и бисилек и оставете соса да къкри на слаб огън 15-20 минути.
Ако доматите ви не са били много сочни, сипете малко водичка, за да не загаря и често разбърквайте.
Когато сос Неаполитана е почти готов, си сложете да се свари пастата според указанията на пакета.
Извадете с решетъчна лъжица пуснете при соса с леки подхвърляния на тигана, за да се смеси хубаво пастата с доматения сос.
По желание може да добавите и малко от водата от варенето, която е обогатена с нишесте, и ще придаде кремообразност. Същи така, ако искате си сложете и лъжица-две пармезан на прах, за да подсилите вкуса.
Поснесете талиателите неаполитана топли на момента и ги поръсете с пармезан на люспи и още пресен или сушен босилек.
Добър апетит!