Начин на приготвяне
1. Накълцайте лука шалот, праза и чесъна и ги задушете за 8-10 минути в зехтина с щипка сол. Тук е моментът да уточня, че грамажа на праза и шалота е на обелени и почистени.
2. Към омекналите зеленчуци сложете замразения грах, джинджифила, пащърнака и селърито на парченца, а броколите, накъсани на малки розички.
Налейте водата и варете под капак 25 минути.
3. Сипете сметаната, щипка черен пипер и още сол и хубаво разбъркайте.
По желание може да пасирате зеленчуковата супа или да я разредите с още водичка и сметана и да я поднесете така - със зеленчуците на парченца.
В случая аз съм я минала за 2 минути на високи обороти на блендер, но ако ползвате пасатор, може да отнеме малко повече време, за да стане съвършено гладка. И в този случай също може да се разреди с още течност.
4. Поднесете вкусната кремсупа с броколи гореща, като я гарнирате с крутони, солени крекери, чипс от зеленчуци или каквото ви харесва.
За по-диетичен и здравословен вариант на супата с грах и броколи може да замените животинската сметана с растителна.
Добър апетит!