Начин на приготвяне
Оризът се измива добре и се сварява в подсолена вода.
Него варете прекалено, за да не се разкашка, махнете го от котлона преди да е извряла всичката вода.
След това го измийте добре със студена вода и го оставете настрани.
През това измийте и нарежете зелената част от праза, зеления лук и лопуша. В сгорещемо олио задушаваме нарязаните зеленчуци и след като омекнат добавяме ориза.
Разбъркваме и оставяме така за 1-2 минути.
Добавете течната сметана и разбъркайте, след което сложете е заквасената сметана и разбъркайте отново.
Захлупете с капак и оставете така за 2-3 минути.
Накрая, преди да махнете от котлона, овкусете със сол, черен пипер, натрошете мащерка и поръсете сметановия ориз с пармезан отгоре, разбъркайте и сервирайте.
Да ви е сладко!