Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на тиган»Сметанов ориз с праз и лопуш

Сметанов ориз с праз и лопуш

ГеновеваГеновева
Копирайтър
2521k1k3
Сметанов ориз с праз и лопуш
Снимка: Геновева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • праз - 1 стрък само зелената част
  • зелен лук - 2 стръка
  • заквасена сметана - 3 с.л.
  • течна сметана - 100 мл
  • лопуш - 1 връзка
  • сол
  • черен пипер
  • олио
  • мащерка - 1 стръкче
  • пармезан - на люспи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се измива добре и се сварява в подсолена вода.

Него варете прекалено, за да не се разкашка, махнете го от котлона преди да е извряла всичката вода.

След това го измийте добре със студена вода и го оставете настрани.

През това измийте и нарежете зелената част от праза, зеления лук и лопуша. В сгорещемо олио задушаваме нарязаните зеленчуци и след като омекнат добавяме ориза.

Разбъркваме и оставяме така за 1-2 минути.

Добавете течната сметана и разбъркайте, след което сложете е заквасената сметана и разбъркайте отново.

Захлупете с капак и оставете така за 2-3 минути.

Накрая, преди да махнете от котлона, овкусете със сол, черен пипер, натрошете мащерка и поръсете сметановия ориз с пармезан отгоре, разбъркайте и сервирайте.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: