Начин на приготвяне
1. Обелете скаридите, като първо откъснете главите, после крачетата и накрая премахнете обвивката. Ако са по- големи, премахнете нервчето, което преминава през тялото на морския дар. Това става много лесно с клечка за зъби и леко издърпване.
Опашката оставете, защото така ще ви е по-лесно при планирането.
Отстранените глави и обелки задължително запазете, за да сварите с тях невероятно вкусен бульон, който може да използвате за различни рибни ястия.
2. Настържете кората от половината лимон на фино ренде за цитруси. Изстискайте и сока.
3. Обелените скариди посолете и поръсете с черен пипер и фината лимонова кора. Размесете хубаво, за да се овкусят добре.
4. В две отделни купички си пригответе разбитите яйца с щипка сол и царевичното брашно. За още по- голяма хрупкавост може да го смесите с галета.
5. Загрейте олиото на умерен огън и в него изпържете скаридите, оваляни първо в яйце, после в сухата смес, а по желание направете и двойна панировка.
Веднага след като хрупкавата панировка стане златиста, изваждайте пържените скариди върху кухненска абсорбираща хартия готовите скариди.
Може да опитате първите и ако отвътре са още леко сурови, то трябва да намалите още малко огъня, за да успяват да се сготвят и отвътре.
6. Забъркайте вкусен, класически чеснов сос от майонеза, сок от лимон, счуканите скилидки чесън и малко сол. За да го направите уникален и интересен, добавете стритите люти чушлета. Пикантната нотка много ще отива на тези скариди.
7. Подредете топлите морски дарове в чинии за сервиране и поднесете с приготвения чеснов сос.
Добър апетит с тези панирани хрупкави скариди с чеснов сос!