Начин на приготвяне
Сухите и течните подправки са ориентировъчни, разбира се - всеки има различен вкус и може да добави, колкото желае.
Доматите, лука и морковите обелваме, пипера почистваме от дръжките и семките.
Всичко нарязваме на малки парченца, поставяме в дълбока тава.
Добавяме захарта, солта, оцета и олиото. Разбъркваме добре.
Покриваме тавата с алуминиево фолио, но краищата не трябва да са подвити, за да може водата да извира.
Поставяме във фурната и печем на 220°C, зеленчуците трябва да останат само на мазнина.
По време на печенето, е хубаво да се разбъркат 5-6 пъти.
Щом течността е извряла, вадим тавата и оставяме, зеленчуците леко да се охладят.
Пасираме с пасатора продуктите. Насипваме вкусната лютеница в бурканчета и стерилизираме за 15 минути. Вадим и обръщаме с капачките надолу.
Така бързо и лесно, без да се печем на огъня, имаме лесна печена лютеница.