Начин на приготвяне
1. Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Покрийте съда и оставете за 10 минути, за да шупне.
2. Пресейте брашното и в средата направете кладенче. В него чукнете едното яйце, сложете солта, олиото и шупналата мая.
3. Замесете гладко тесто с помощта на миксер с приставки за тесто или кухненски робот. Настройте го за 3-4 минути като в процеса слагате и парченце по парченце от мекото масло.
Ако тестото стане много меко, поръсвайте допълнително брашно, тъй като в зависимост от вида на брашното, то има различна способност за абсорбиране на течности.
4. Сложете тестото в намазнена купа, покрийте я с чиста кърпа и оставете за 30 минути или докато удвои обема си.
5. Хванете с намаслени ръце бухналото тесто от единия край и изтеглете нагоре, след което прегънете навътре. Същото направете и с другия край. Отново изчакайте 30 минути да бухне.
6. Разделете на 8-10 равни части и разточете или разтеглете с ръце на не много тънък кръг всяко от тях. Сложете по около две лъжици от плънка, приготвена с настърган 200 г кашкавал (по желание може и повече) и белтъка от второто яйце.
Завийте на рулце, усучете го и после съединете краищата му или завийте на охлювче.
По този начин образуваните конци ще бъдат още по-видими.
7. Подредете пухкавите кашкавалки в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга.
Оставете ги да бухнат, след това намажете с разбит с малко вода и олио жълтък, поръсете с останалия кашкавал и изпечете до златисто в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Готовите кашкавалки на конци с масло може да хапвате топли за закуска с чаша хубав айрян.
Добър апетит!