Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кашкавалки»Кашкавалки на конци с масло

Кашкавалки на конци с масло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Кашкавалки на конци с масло
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Кашкавалки на конци - ароматни, мекички, чудесни за закуска на цялото семейство"

Необходими продукти

  • брашно - 400 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 15 г жива
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • кашкавал - около 300 г
  • олио - 20 г
  • краве масло - 50 г + за намазняване на ръцете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Покрийте съда и оставете за 10 минути, за да шупне.

2. Пресейте брашното и в средата направете кладенче. В него чукнете едното яйце, сложете солта, олиото и шупналата мая.

3. Замесете гладко тесто с помощта на миксер с приставки за тесто или кухненски робот. Настройте го за 3-4 минути като в процеса слагате и парченце по парченце от мекото масло.

Ако тестото стане много меко, поръсвайте допълнително брашно, тъй като в зависимост от вида на брашното, то има различна способност за абсорбиране на течности.

4. Сложете тестото в намазнена купа, покрийте я с чиста кърпа и оставете за 30 минути или докато удвои обема си.

5. Хванете с намаслени ръце бухналото тесто от единия край и изтеглете нагоре, след което прегънете навътре. Същото направете и с другия край. Отново изчакайте 30 минути да бухне.

6. Разделете на 8-10 равни части и разточете или разтеглете с ръце на не много тънък кръг всяко от тях. Сложете по около две лъжици от плънка, приготвена с настърган 200 г кашкавал (по желание може и повече) и белтъка от второто яйце.

Завийте на рулце, усучете го и после съединете краищата му или завийте на охлювче.

По този начин образуваните конци ще бъдат още по-видими.

7. Подредете пухкавите кашкавалки в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга.

Оставете ги да бухнат, след това намажете с разбит с малко вода и олио жълтък, поръсете с останалия кашкавал и изпечете до златисто в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Готовите кашкавалки на конци с масло може да хапвате топли за закуска с чаша хубав айрян.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: