Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Чийзкейк»Класически чийзкейк с боровинки

Класически чийзкейк с боровинки

Кристина БоневаКристина Бонева
Ентусиаст
1074731832
Класически чийзкейк с боровинки4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
15
"Не защото си е наш, но класическият чийзкейк с боровинки е просто перфектен"

Необходими продукти

  • За основата
  • обикновени бисквити - 220 г
  • масло - 100 г
  • За крема
  • маскарпоне - 1 кутия (500 г)
  • извара - 200 г
  • заквасена сметана - 1 кофичка (380 г)
  • пудра захар - 50 г
  • ванилов екстрат - 1 ч.л.
  • сладко от боровинки - 1 бурканче (може и по - малко)
  • желатин - 2 пак.
  • За заливката
  • сладко от боровинки - 1 бурканчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този класически чийзкейк с боровинки бисквитите се смилат и се смесват с разтопеното масло. Изсипват се на дъното на тавата и се притискат с ръце, за да се получи блат, който се оставя в хладилника, за да стегне.

Маскарпонето, изварата, заквасената сметана и ванилията се разбиват с миксера до получаване на гъст гладък крем, който се разделя на 2 части. Към едната се добавя пудрата захар и се разбърква с телена бъркалка, а към другата се добавя сладкото от боровинки и също се разбърква на ръка. Количеството на сладкото зависи от вашия вкус. Може да сложите половин бурканче, а може и цяло.

Първо се разтваря единият желатин според указанието на опаковката (първо в студена вода, после на водна баня) и се добавя към боровинковата смес. Разбърква се добре и се изсипва върху основата. Оставя се в хладилника да стегне за около 45 минути.

След като блатът стегне, процедурата се повтаря и със втория крем, който се изсипва върху боровинковия и пак се оставя да стегне в хладилника да стегне, след което се намазва с боровинковото сладко и отново чийзкейкът с боровинки се слага в хладилника.

Моето боровинково сладко, което използвах за най-горен пласт, се оказа доста гъсто, но ако вашето е по-течно, може да го сгъстите с 2 супени лъжици желатин, като използвате гореописаната техника (първо - в студена вода, и след като набъбне - на водна баня).

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: