Начин на приготвяне
За този класически чийзкейк с боровинки бисквитите се смилат и се смесват с разтопеното масло. Изсипват се на дъното на тавата и се притискат с ръце, за да се получи блат, който се оставя в хладилника, за да стегне.
Маскарпонето, изварата, заквасената сметана и ванилията се разбиват с миксера до получаване на гъст гладък крем, който се разделя на 2 части. Към едната се добавя пудрата захар и се разбърква с телена бъркалка, а към другата се добавя сладкото от боровинки и също се разбърква на ръка. Количеството на сладкото зависи от вашия вкус. Може да сложите половин бурканче, а може и цяло.
Първо се разтваря единият желатин според указанието на опаковката (първо в студена вода, после на водна баня) и се добавя към боровинковата смес. Разбърква се добре и се изсипва върху основата. Оставя се в хладилника да стегне за около 45 минути.
След като блатът стегне, процедурата се повтаря и със втория крем, който се изсипва върху боровинковия и пак се оставя да стегне в хладилника да стегне, след което се намазва с боровинковото сладко и отново чийзкейкът с боровинки се слага в хладилника.
Моето боровинково сладко, което използвах за най-горен пласт, се оказа доста гъсто, но ако вашето е по-течно, може да го сгъстите с 2 супени лъжици желатин, като използвате гореописаната техника (първо - в студена вода, и след като набъбне - на водна баня).