Начин на приготвяне
В тава пресейте брашното заедно с бакпулвера. В средата направете кладенче.
В отделна купа яйцата разбийте на пяна със солта. Сместа изсипете в кладенчето на брашното. Добавете киселото мляко и настърганото сирене и кашкавал.
Последно прибавете и свинската мас.
Започнете да бъркате с лъжица, загребвайки по малко от брашно. Накрая довършете месенето с ръце.
Получава се меко тесто. Ако има нужда добавете още малко брашно.
С помощта на сладкарски шприц оформете соленките в избрана от вас форма. Можете също да го направите на ръце или да използвате формички за тесто, по ваш избор.
Подредете соленките в тава и ги намажете с разбит жълтък. По желание поръсете с маково семе.
Печете в предварително загрят фурна на 200 градуса за около 10-15 минути.
Лесните соленки със сирене и кашкавал са готови.