Начин на приготвяне
1. Загрявате фурната на 200 С. Намазва се с масло форма за руло и тортена форма с диаметър 20 см. В купа се разбиват на пяна 50 г масло със захарта, яйцата, брашното, бакпулверът и лимоновата кора. Сместа се изсипва във формата и се пече 10-12 минути до златисто кафяво.
2. Останалото масло се разбива добре в малка тенджерка и се разбърква добре с бисквитите (ако не намерите джинджифилови, може и с обикновени). Сместа се изсипва равномерно на дъното на тортената форма.
3. Изпечения блат се обръща на лист хартия и се поръсва със захар.
4. За пълнежа се разбива половината сметана, добавя се ананасът, нарязан на ситно. Сместа се намазва равномерно на изпечения блат. Блата се реже на 4 дълги ивици.
5. Ивиците се навиват на руло и се нареждат така, че кръглата форма да се изпълни изцяло (подобно охлюв). Оставя се за 15 минути на студено.
6. Тортата се изважда от формата и се поставя в чиния. Останалата сметана се нанася отгоре с шприц( ако нямате, може и с плоска лъжица).
Поръсва се с предварително изпечените кокосови стърготини. Тортата се аранжира с парченца пресен ананас, може да добавите и настъргани бисквити или орехи.