Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Питка на конци с пармезан и краве сирене

Питка на конци с пармезан и краве сирене

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Питка на конци с пармезан и краве сирене
Снимка: Росица Петрова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Страхотна питка с пармезан, която се приготвя и с повод и без - важно е да има кой да ѝ се наслади"

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 700 г
  • мая - 7 г суха
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 2 с л. (пълни)
  • олио - 80 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък
  • плънка
  • краве сирене - 200 г
  • пармезан - 50 г
  • масло - 70 г
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • пармезан - 20 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята, като я разтворите в прясното мляко (леко затоплено) заедно със захарта и 3-4 с.л. брашно.

Пресейте брашното и направете кладенче. Прибавете солта, киселото мляко, яйцата, олиото и сместа с маята.

Замесете меко и нелепнещо тесто. Намажете го с малко олио и покрийте с фолио. Оставете да втаса около един час, докато удвои обема си.

След това премесете за кратко и разделете на 10-12 равни части.

Натрошете сиренето и прибавете към него фино настърган пармезан.

Разточете всяка топка тесто на тънка, елипсовидна кора. Намажете с разтопено масло и сложете от плънката. Навийте на руло и вържете на възел. Може да оформите и по друг начин.

Намажете тава с масло и наредете питките. Оставете да втасат за още 30 минути.

След това смесете заделения жълтък с прясно мляко и олио. Намажете питката и поръсете с пармезан.

Сложете да се пече в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути. По средата на печенето сложете фолио, за да не прегори.

Питката на конци с пармезан и краве сирене е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: