Начин на приготвяне
Патладжаните се почистват от дръжките и се разрязват по дължина. Посоляват се и се оставят за 30 минути, да се отцеди горчивината им.
Измиват се отново и се издълбават с лъжица.
Изпържват се от двете страни в сгорещено олио. Изваждат се и се подреждат в глинен гювеч.
В олиото се запържват лук, нарязан на полумесеци, чесън и нарязаният на дребно морков. Изваждат се.
В същата мазнина се запържват нарязаната вътрешност на патладжана и чушката. Добавят се обелените и нарязани на дребно домати. След като се изпари течността, се прибавят към лука.
Сместа се посолява и прибавят магданоза, целината и черния пипер.
Патладжаните се напълват с получената вкусна смес. Заливат се с малко вода.
Гювечът с патладжани се поставя в студена фурна, като фурната се пуска на 180 градуса.
Имамбаялдъ се запича около 20 минути.
Приятен апетит с Имамбаялдъ в глинен гювеч.