Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Имамбаялдъ в глинен гювеч

Имамбаялдъ в глинен гювеч

Имамбаялдъ в глинен гювеч
Снимка: Христинка Колева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Имамбаялдъ в глинен гювеч - насладете се"

Необходими продукти

  • патладжани - 3 бр.
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • домати - 2 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • сол
  • магданоз
  • целина
  • черен пипер
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се почистват от дръжките и се разрязват по дължина. Посоляват се и се оставят за 30 минути, да се отцеди горчивината им.

Измиват се отново и се издълбават с лъжица.

Изпържват се от двете страни в сгорещено олио. Изваждат се и се подреждат в глинен гювеч.

В олиото се запържват лук, нарязан на полумесеци, чесън и нарязаният на дребно морков. Изваждат се.

В същата мазнина се запържват нарязаната вътрешност на патладжана и чушката. Добавят се обелените и нарязани на дребно домати. След като се изпари течността, се прибавят към лука.

Сместа се посолява и прибавят магданоза, целината и черния пипер.

Патладжаните се напълват с получената вкусна смес. Заливат се с малко вода.

Гювечът с патладжани се поставя в студена фурна, като фурната се пуска на 180 градуса.

Имамбаялдъ се запича около 20 минути.

Приятен апетит с Имамбаялдъ в глинен гювеч.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: