Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Памук погача замесена в хлебопекарна

Памук погача замесена в хлебопекарна

Памук погача замесена в хлебопекарна
Снимка: Мария Божилова
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
140 мин.
Порции
10
"Наистина пухкава и много сполучлива памук погача"

Необходими продукти

  • брашно - 800 г + за офомянето
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 4 бр.
  • суха мая - 1 пакетче (10 г)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 1/2 ч.ч. + за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява, към 800 г от него се слага в съда на хлебопекарната.

Яйцата /3 бр. и един белтък/ се разбъркват на пяна и се прибавят към брашното.

В единия край на съда се слага прясното мляко, в което е разтопена захарта и солта. В другия край се слага маята. В средата се слага олиото.

Меси се на програма За макарони, която е кратка - 14 мин., като се повтаря програмата 3 пъти.

За тестото-памук е важно месенето да е постоянно, без прекъсвания, каквато е програмата за тесто за макарони.

Другите програми имат пауза, което прекъсва процесът на тесто-памук.

След като тестото е омесено, се изважда от съда на хлебопекарната и се слага в съд, който е намазан с олио. Тестото се намазва и отгоре с олио. Оставя се да втаса 20 мин., като се покрива с капак или фолио.

След това тестото се разделя на 8 бр. топки. Всяка топка се разточва върху олио и брашно и се навива на руло.

С дървена шпатула се режат двата края на рулото, от което се оформят розички. Средата на рулото се реже на триъгълници.

Розичките и триъгълници се слагат в намазана с олио тава, като се подреждат във форма на погача.

Оставя се в загрята, но изключена фурна за 10 мин., след което се пече 60 мин. на 160 градуса.

20 мин. след началото на печенето, погачата се намазва с разбъркан жълтък и олио.

Памук погачата замесена в хлебопекарна е готова.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ne si napisala s 200gr brashno, koeto ostava , kude go slagash?
16.10.2022 18:50