Начин на приготвяне
Оризът се изсипва в тава. Лукът се почиства и се нарязва на средно големи кубчета. Морковът се обелва и измива. Също се нарязва на кубчета. Тиквичките се измиват и обелват. Нарязват се на едри кубчета.
Всички зеленчуци се добавят в тавата. Добавят се маслините. Добавят се олио и чубрица. Овкусява се със сол и черен пипер. Изсипва се буркана пилешки бульон.
По желание може да се добави и кубче зеленчуков бульон. Добавя се вода, колкото течните съставки да са в отношение 3;1 с ориза. Всичко се разбърква. Пече се около час, до готовност на ориза на фурна. Тиквичките с ориз и маслини на фурна могат да се използват и за гарнитура към печено пиле, пилешки бутчета на скара, пълнени кюфтета.