Пълнозърнести солети със сусам

06/06/2020
"Пълнозърнести солетки със сусам за най-малките и най-големите "
Приготвяне17 мин.
Готвене15 мин.
Общо32 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо116
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • брашно - 370 г пълнозърнесто
  • вода - 190 мл
  • зехтин - 50 мл + за намазняване на купата и ръцете
  • сусам - 3 - 4 с.л. за тестото + за поръсване
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 15 г жива
  • белтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Загрейте леко до телесна температура водата и зехтина. Натрошете вътре маята и хубаво разбъркайте.

2. Към течността сипете пълнозърнестото брашно, солта и сусама и замесете тесто върху леко намазнен или набрашнен плот.

3. Върнете в купата, като предварително я намажете със зехтин. Покрийте със стреч фолио и отгоре с кърпа.

Оставете да втаса до удвояване на обема, имайки предвид, че пълнозърнестите теста имат нужда от малко повече време и не бухват като белите.

4. Пригответе си две тави покрити с хартия за печене.

За да оформите домашните солети, късайте от тестото и разтегляйте фитил върху плота с длани в движение напред назад и натиск. Може да направите пълнозърнестите солети толкова дълги, колкото ви харесва, а дебелината да е по-малко от сантиметър приблизително, за да станат хрупкави. Оставяйте малко разстояние между всяка солета, защото ще се се удебелят още при печенето.

5. Изчакайте 30 минутки, след това намажете с леко разбит белтък и поръсете солетите със сусам.

6. Печете пълнозърнестите солети със сусам 15 минути на 220 градуса в предварително загрята фурна всяка от тавите.

Оставете да изстинат и поднесете с любим дип или веган разядка, или за хрупване по всяко време.

Съхранявайте в добре затворен херметически съд.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар