Начин на приготвяне
Челядинките се накисват във вода. Свинското месо се нарязва на пържоли с дебелина около сантиметър и половина-два. Всяка от пържолите се осолява от двете страни. Оставят се на дъска.
Гъбите се доизмиват. В дълбок тиган се слага 2/3 от маслото и малко олио да загрее. Добавят се гъбите и се пържат, като не е задължително да са напълно сготвени, защото ще продължат да се готвят в гювеча. Овкусяват се със сол и черен пипер. Отстраняват се от тигана.
В същия тиган се добавя останалото масло и малко олио, ако е необходимо. Подготвя се чинийка с брашно. Всяка от пържолите се овалва в брашно. Пържи се от двете страни до лек загар. Запечатват се леко, за да останат по-сочни.
В голям гювеч се нареждат ред пържоли, ред гъби, докато се използват всички продукти. Пържолите може да се поръсят с малко черен пипер. С останалата мазнина от тигана се полива в гювеча.
Добавя се топла водичка в тигана да се изплакне и се сипва до половината на гювеча. Слага се капак. Свинското се пече се 2 часа на 180 градуса загрята фурна. 10 минути преди да се изключи фурната се пълни купа с бульона от гювеча.
Добавя се гъбеният сос. Разбърква се. Гювечът се полива със соса и се пече още 10 минути. Ароматното свинско печено с гъбен сос е готово. Сервира се пържола с гарнитура по избор и от гъбения сос в сосиера.