Начин на приготвяне
Налейте нахута с топла вода и оставете за една нощ, така че зърната да набъбнат и да заври по-бързо.
На сутринта изцедете водата, налейте прясна, така че водата да покрие нахута с 2 пръста отгоре. Варете до готовност за около 20-30 минути. Нахутът трябва да е много мек.
Докато варите нахута, обелете доматите от люспите и ги нарежете на кубчета. За да улесните беленето на доматите, можете да ги потопите във вряща вода, буквално за няколко секунди, а след това веднага в студена вода.
Нарежете лука на ситно.
Прекарайте чесъна през преса или нарежете на ситно.
Запържете лука в загрято олио, докато поомекне, след това добавете доматите и оставете да къкри за 5-7 минути. Добавете и чесъна, заедно със сол и червен пипер на вкус.
Отцедете сварения нахут в отделна купа. Прибавете зърната към доматите и пасирайте до хомогенност нахутената кремсупа.
В зависимост от желаната гъстота на приготвената кремсупа добавете вода, в която е бил варен нахутът.
Доматена крем супа с нахут сервирайте с чеснови крутони.