Начин на приготвяне
Маята се разтваря в хладко прясно мляко. Добавят се щипка захар и брашно - да стане гъста кашичка. Оставя се за около 15 мин. да се активира маята. Яйцата се разбиват със захарта.
Прибавят се кисело мляко, кората на лимона, ванилията, активираната мая и половината от маслото. Брашното се пресява и се добавя по малко към сместа. Замесва се нелепнещо, меко тесто за козунаци.
Остава се да втаса да удвои обема си. След това се слага на масата и с пръсти се разстила. Намазва се с останалото масло и се сгъва няколко пъти.
Остава се да втаса още веднъж. Като втаса, се късат топчета по 45-50 градуса. Прави се фитил, усуква се и се връзва на възел.
Поставят се всички кексчета в леглата на форми за мъфини и се оставя да втасат 15 мин.
Мажат се мини козунаците с разбит белтък и се посипват с влажна захар. Пекат се на 160 градуса до златисто.
Пухкави козуначени кексчета - за радост на цялото семейство.