Зелеви сарми в гърне

09/05/2020
Приготвяне60 мин.
Готвене1150 мин.
Общо1210 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо73
  • Преглеждания за месеца31
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • кайма - 500 г
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 бр.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • кисело зеле - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в малко вода (около 1/4 к.ч) и олиото, докато омекне.

След като лукът поомекне, се прибавя ориз и се разбърква няколко пъти, прибавят се червения пипер и 1/2 ч.ч. вода. И се оставя на котлона, докато оризът поеме течността. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади.

Щом сместа изстине, се прибавя каймата и се подправя със сол на вкус - около 1/2 ч.л.

От готовата смес се взима по 1 с.л., и се поставя в единия край на зелевото листо и се завиват зелеви сарми с кайма.

На дъното на глинен гювеч се подреждат листа от зелето и върху тях се редят всички сарми, плътно една до друга, за да не се развият при варенето.

В гювеча се долива вода, докато покрие сармите с ориз и се слага в студена фурна, след това фурната се включва на 180 градуса.

Зелевите сарми в гърне се варят около час и половина.

Огнеупорна тава с капак от боросиликатно стъкло 1.7 литра-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Огнеупорна тава с капак от боросиликатно стъкло 1.7 литра
20.00 лв.
15.40 лв.
Виж ››

Не трябва да се лишавате от огнеупорна тенджера, защото все ще ви се наложи да приготвите или да съхраните нещо в нея. С достатъчна вместимост, голяма устойчивост и капак от боросиликатно стъкло, тази тенджера ще бъде ваш помощник в кухнята.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар