Зелеви сарми в гърне

09/05/2020
Приготвяне60 мин.
Готвене1150 мин.
Общо1210 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо31
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • кайма - 500 г
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 бр.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • кисело зеле - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в малко вода (около 1/4 к.ч) и олиото, докато омекне.

След като лукът поомекне, се прибавя ориз и се разбърква няколко пъти, прибавят се червения пипер и 1/2 ч.ч. вода. И се оставя на котлона, докато оризът поеме течността. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади.

Щом сместа изстине, се прибавя каймата и се подправя със сол на вкус - около 1/2 ч.л.

От готовата смес се взима по 1 с.л., и се поставя в единия край на зелевото листо и се завиват зелеви сарми с кайма.

На дъното на глинен гювеч се подреждат листа от зелето и върху тях се редят всички сарми, плътно една до друга, за да не се развият при варенето.

В гювеча се долива вода, докато покрие сармите с ориз и се слага в студена фурна, след това фурната се включва на 180 градуса.

Зелевите сарми в гърне се варят около час и половина.

Огнеупорна правоъгълна тава от боросиликатно стъкло 33 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Огнеупорна правоъгълна тава от боросиликатно стъкло 33 см
12.00 лв.
Виж ››

Страхотна стъклена тава от висококачествено боросиликатно стъкло, която препоръчваме на всяка домакиня!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар