Плодово желе от пресни плодове

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
251
971
30
23/06/2020
"Домашно плодово желе - лесно за приготвяне, вкусно за хапване "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо61
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • ягоди - 500 г може череши, кайсии, праскови
  • вода - 3 ч.ч.
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • желатин - 3 с.л.
  • лимонтозу - на върха на чаена лъжичка
  • сметана - 200 г
  • захар - 1 с.л. за разбиване на сметаната
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме пресните плодове и изчистваме от дръжките и костилките. Накисваме желатина в 1/2 ч.ч. студена вода и след като набъбне, разтопяваме на водна баня.

Водата със захарта и 1/4 от плодовете поставяме да заври. След това отстраняваме от огъня, прибавяме разтопения желатин и лимонтозуто и прецеждаме внимателно през тензух.

В малки съдчета (купички за крем карамел) наливаме по малко от прецедения сок и оставяме в хладилник, докато се желира. Отгоре нареждаме плодовете, сипваме по малко сок и отново оставяме в хладилник. Повтаряме това действие още два пъти. Най-отгоре разпределяме останалия сок и оставяме да стегне.

Преди поднасянето потапяме формичките за секунда в гореща вода и обръщаме върху десертна чиния. Гарнираме плодовото желе с разбитата със захар сметана.

Превъзходно плодово желе от пресни плодове, чудесен летен десерт.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар