Плодово желе от пресни плодове

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
336
1k
47
Плодово желе от пресни плодове
23/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Сготви20 мин.
Общо40 мин.
Порции10
"Домашно плодово желе - лесно за приготвяне, вкусно за хапване"

Необходими Продукти

  • ягоди - 500 г може череши, кайсии, праскови
  • вода - 3 ч.ч.
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • желатин - 3 с.л.
  • лимонтозу - на върха на чаена лъжичка
  • сметана - 200 г
  • захар - 1 с.л. за разбиване на сметаната
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме пресните плодове и изчистваме от дръжките и костилките. Накисваме желатина в 1/2 ч.ч. студена вода и след като набъбне, разтопяваме на водна баня.

Водата със захарта и 1/4 от плодовете поставяме да заври. След това отстраняваме от огъня, прибавяме разтопения желатин и лимонтозуто и прецеждаме внимателно през тензух.

В малки съдчета (купички за крем карамел) наливаме по малко от прецедения сок и оставяме в хладилник, докато се желира. Отгоре нареждаме плодовете, сипваме по малко сок и отново оставяме в хладилник. Повтаряме това действие още два пъти. Най-отгоре разпределяме останалия сок и оставяме да стегне.

Преди поднасянето потапяме формичките за секунда в гореща вода и обръщаме върху десертна чиния. Гарнираме плодовото желе с разбитата със захар сметана.

Превъзходно плодово желе от пресни плодове, чудесен летен десерт.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: