Начин на приготвяне
Смесваме маята с част от млякото, което трябва да е затопено предварително. Добавяме малко брашно и миксираме.
Получената смес слагаме на топло.
От останалото брашно, трите яйцата, маслото, останалото топло мляко, в което е добавена захарта, и втасалата мая замесваме тесто за козунак.
То се оставя да бухне на топло място.
От тестото правим топки, които разтегляме с ръка, в средата им слагаме конфитюр по избор и прегъваме. Получават се като полумесеци. Подреждаме в намазана с мазнина тава на разстояние една от друга, тъй като при печене бухтите на фурна увеличават обема си.
Намазваме всички бухти с леко разбитото яйце. Печем в умерена фурна. Докато са топли, поръсваме с пудрата захар, пресята с ванилията.
Уникални козуначени печени бухти с конфитюр.