Начин на приготвяне
Почистете добре кайсиите, като ги разполовите и отделите костилките. Може да ги начупите и кайсиевите ядки да добавите към бъдещия конфитюр от кайсии.
Нарежете плодовете на малки кубчета и ги сипете в тенджера. Поръсете отгоре захарта и объркайте хубаво, за да полепне захарта по всяко парченце.
Покрийте съда с плътно и оставете на хладно за около 12 часа. На следващия ден сложете тенджерата на среден огън. Щом заври, намалете температурата така, че да къкри без да ври силно.
Оставете да ври и отстранявайте образувалата се пяна. Добавете и едро нарязаните кайсиеви ядки. Конфитюрът е готов, когато капнете от него върху порцеланова чиния и след като се охлади малко прокараният от вас пръст оставя пътечка.
Готовият конфитюр от кайсии се разсипва горещ в затоплени сухи бурканчета. затварят се веднага и се обръщат с капачките надолу, докато напълно изстинат.