Мраморен кейк с белтъчна глазура

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
201
800
27
29/04/2020
"Само един истински майстор в кухнята може да направи такъв мраморен кекс "
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо411
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • брашно - 2 ч.ч.
  • краве масло - 200 г
  • пудра захар - 1 1/4 ч.ч.
  • захар - 3 с.л.
  • яйца - 6 бр. (6 жълтъка и 5 белтъка)
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • какао - 2 с.л.
  • растително масло - 1 с.л. за намазване на формата
  • брашно - 1 с.л. за поръсване на формата
  • за глазурата
  • белтъци - 1 бр .отделен от яйцата за кейка
  • пудра захар - 10 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • коняк - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме маслото с пудрата захар на сладък маслен крем. Прибавяме един по един жълтъците, като разбиването продължава. Разбиваме белтъците на твърд сняг със захарта и добавяме към маслената смес.

Постепенно прибавяме пресятото с бакпулвера брашно, като сместа леко разбъркваме отдолу нагоре. Разделяме тестото на две части. Към едната част прибавяме какаото и разбъркваме.

В намазаната с масло и поръсена с брашно форма с лъжица изсипваме последователно от бялата и от тъмната смес. Печем мраморния кекс в умерена фурна до суха клечка. След като изстине сладкишът с яйца, изваждаме от формата и покриваме с белтъчната глазура.

Нея я приготвяме, като разбиваме белтъка на твърд сняг и към него при непрекъснато бъркане добавяме постепенно пудрата захар. Накрая добавяме лимоновия сок и коняка. Нарязваме изпечения кекс, след като изсъхне глазурата.

Изключително вкусен мраморен кейк с белтъчна глазура.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар