Начин на приготвяне
Натрошете бисквитите на фини трохи или ги смелете в блендер заедно с ядките.
Разтопете маслото.
Смесете бисквитите, ядките и маслото. Разбъркайте добре, до получаване на влажни трохи.
Поставете ги във форма с падащ борд с диаметър 16-18 см.
Оформете блат за торта, като притискате. Сложете в хладилник за 30 минути.
През това време си пригответе крема за тортата.
Изцедете портокалов сок и накиснете в него желатина за 10-15 минути.
След това го втечнете в съд на водна баня за няколко минути. Водата не трябва да завира.
В друг съд смесете заквасената сметана и фъстъченото масло. Разбъркайте до хомогенизиране. Към тях прибавете желатина и фино настъргана кора на портокал. Разбъркайте.
Готовия крем прехвърлете върху охладения блат и отново сложете в хладилник за 2 часа този уникален десерт без печене.
За глазурата загрейте течната сладкарска сметана до степен на завиране.
Махнете от котлона и начупете вътре шоколада. Бъркайте до пълното му разтапяне. Охладете леко и залейте тортата. Върнете в хладилник тортата със заквасена сметана за още 1 час, за да се втвърди и глазурата.
Готовата шоколадова торта декорирах с филиран бял шоколад и шоколадови дражета.
Шоколадова торта с фъстъчено масло - превръща всеки делник в празник!