Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадови торти»Шоколадова торта с фъстъчено масло

Шоколадова торта с фъстъчено масло

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Шоколадова торта с фъстъчено масло
Снимка: Росица Петрова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Не ви трябва причина, за да забъркате вкусна шоколадов торта, трябва ви рецепта - и ви я даваме веднага"

Необходими продукти

  • блат
  • бисквити - 160 г (какао)
  • масло - 70 г
  • ядки - 30 г (смлени)
  • крем
  • фъстъчено масло - 200 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • портокалов сок - 40 мл
  • портокалова кора - 1 с.л.
  • желатин - 5 г
  • глазура
  • шоколад - 70 г (черен)
  • сметана - 70 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете бисквитите на фини трохи или ги смелете в блендер заедно с ядките.

Разтопете маслото.

Смесете бисквитите, ядките и маслото. Разбъркайте добре, до получаване на влажни трохи.

Поставете ги във форма с падащ борд с диаметър 16-18 см.

Оформете блат за торта, като притискате. Сложете в хладилник за 30 минути.

През това време си пригответе крема за тортата.

Изцедете портокалов сок и накиснете в него желатина за 10-15 минути.

След това го втечнете в съд на водна баня за няколко минути. Водата не трябва да завира.

В друг съд смесете заквасената сметана и фъстъченото масло. Разбъркайте до хомогенизиране. Към тях прибавете желатина и фино настъргана кора на портокал. Разбъркайте.

Готовия крем прехвърлете върху охладения блат и отново сложете в хладилник за 2 часа този уникален десерт без печене.

За глазурата загрейте течната сладкарска сметана до степен на завиране.

Махнете от котлона и начупете вътре шоколада. Бъркайте до пълното му разтапяне. Охладете леко и залейте тортата. Върнете в хладилник тортата със заквасена сметана за още 1 час, за да се втвърди и глазурата.

Готовата шоколадова торта декорирах с филиран бял шоколад и шоколадови дражета.

Шоколадова торта с фъстъчено масло - превръща всеки делник в празник!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: