Вкусен козунак с мляко и яйца

АнабелАнабел
Ветеран
495
2k
937
204
22/04/2020
"Страхотен празничен козунак, който заслужава централно място на вашата великденска трапеза "
Приготвяне40 мин.
Готвене50 мин.
Общо90 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо73
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • мая - 40 г свежа
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 200 г
  • яйца - 6 бр.
  • брашно - 1 кг
  • сол - 1 щипка
  • слънчогледово олио - 100 мл
  • краве масло - 100 г
  • лимонова кора - от 1 лимон, настъргана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира, като се сложи в купа със затопленото мляко, две супени лъжици захар и четири супени лъжици брашно. Оставя се на топло за около 10-15 минути, докато шупне.

Брашното се пресява, по средата му се прави кладенче, в което се сипва се шупналата мая, останалата захар, щипка сол и настърганата лимонова кора.

Замесва се средно меко козуначено тесто, като на малки порции се прибавят смесените два вида мазнина. Меси се дълго до пълното им усвояване. По този начин се образуват конците на нашия вкусен козунак.

Тестото се покрива с памучна кърпа и се оставя да втаса поне за час. След това се разделя на топки, които се разтеглят и оформят на фитили. Фитилите се оплитат по начин, който желаем.

Оформените козунаци се поставят в намазнена тава или друга форма за печене и се оставят за повторно втасване още час. Преди да се поставят във фурната, се намазват с яйце.

Отгоре се поръсват със захар или маково семе. Пекат се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 50 мин. Ако започнат да се препичат козунаците с масло, отгоре се покриват с алуминиево фолио.

Вкусен козунак с мляко и яйца - перфектен за Великденската трапеза.

Рецептата за козунак е готова, да ви е вкусно!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар