Ароматен козунак в хлебопекарна

ГеновеваГеновева
Ентусиаст
125
541
803
41
20/04/2020
Приготвяне20 мин.
Готвене280 мин.
Общо300 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо203
  • Преглеждания за месеца96
  • Преглеждания за седмицата18
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • брашно - 400 г
  • суха мая - 7 г
  • прясно мляко - 125 мл
  • олио - 50 мл
  • краве масло - 50 г
  • яйца - 4 бр.
  • сол - 1 к.л.
  • захар - 150 г
  • лимонова кора - на 1/2 лимон
  • течна ванилия - 1 бр.
  • орехи - 2 с.л.
  • желирани плодове - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопяваме кравето масло. Брашното го пресяваме поне 2 пъти, а прясното мляко го затопляме леко. На дъното сипваме олиото и разтопеното краве масло. Сипваме разбитите 3 яйца плюс белтъка на четвъртото, а жълтъка го оставяме за намазване.

След това добавяме захарта, брашното, солта и сухата мая. Накрая сипваме топлото мляко и течната ванилия. Пускаме хлебопекарната на програма за Сладък хляб, оставяме да меси и да си втасва козуначеното тесто.

След звуковия сигнал за добавяне на продукти изключваме програмата и оставяме да втаса за поне 30 минути. След това пускаме програмата отново да меси и след звуковия сигнал добавяме орехите, кората на лимона и желираните плодове.

Идеята е тестото за козунак в хлебопекарна да втаса хубаво и да се омеси добре. Програмата за тесто не е толкова прецизна, затова използвам тази за Сладък хляб. След второто пускане на програмата, след като добавите съставките и спре да меси, разделете тестото на две и го изпечете на 2 пъти в хлебопекарната, или във фурната, но в голям съд.

На един път има вероятност да прелее, ако имате малка вместимост на хлебопекарната. Намажете отгоре с олио, объркано с жълтъка, и поръсете със захар, намокрена с малко вода. Получават се 2 ароматни козунака.

Ароматен козунак в хлебопекарна за малки и големи. Да ви е сладко!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар