Начин на приготвяне
Почистеното домашно петле се слага в тенджера с подсолена вода и се сварява. Когато се свари, се обезкостява и месото нарязва на порции. Част от месото заделям за супа от петел, а с останалото приготвям вкусна яхния.
Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. Слага се в тенджера и се задушава в малко олио и вода. След кратко разбъркване към него се прибавят почистените и нарязани гъби. Гъбите могат да са всякакви. Аз имах под ръка кралски печурки.
По дребните гъби могат да се сложат цели. След като се задушат, лукът и морковите в тенджерата се налива хубаво бяло вино. Когато то се поизпари, се прибавя брашното, разбърква се и след него се слага червеният пипер.
Малко след това се прибавят консервираните домати. Ястието се разбърква, след което полученият гъст сос се разрежда с бульона, в който се е варило петлето. В яхнията се пускат няколко зрънца бахар, дафинов лист, малко захар и ако е необходимо, сол.
След като заври, се прибавя месото от варен петел. Ястието се готви, докато се посгъсти. Когато е готово, се поръсва с прясно смлян черен пипер и нарязан на ситно пресен магданоз.
Чудна яхния от домашно петле с гъби!