Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Великденски сладки на баба

Великденски сладки на баба

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Великденски сладки на баба
Снимка: Росица Петрова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
"Пълнежът на вашите великденски сладки е изцяло по ваш избор"

Необходими продукти

  • брашно - около 1 кг
  • захар - 350 г
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 250 г
  • амонячна сода - 20 г (2 пакетчета)
  • мас - 250 г (разтопена)
  • ванилия - 3 - 4 бр.
  • лимони - кората на 1 цитрус
  • яйца - 1 за намазване
  • захар - за поръсване
  • плънка
  • мармалад
  • шоколад
  • орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е рецепта за великденски сладки на баба и в нашето семейство я приготвяме за всеки Великден. С времето добавих и плънка. По този начин от едно тесто направих три различни вида великденски сладки.

Първо разтопете маста на много слаб котлон и я оставете да се охлади, но да остане течна.

Настържете кората на един лимон на ситно ренде.

В голяма купа разбийте яйцата със захарта и ванилиите.

Смесете киселото мляко с амонячните соди и го оставете да шупне. Прибавете ги към яйчената смес.

Пресейте брашното и направете кладенче. Добавете към него течните съставки, маста и настърганата лимонова кора. Замесете средно меко тесто за сладки.

Оставете го за 20 минути да почине.

През това време застелете тави с хартия за печене.

Тестото разделих на три части.

Първата разточих върху набрашнен плот на кора с дебелина 1 см и изрязах различни формички. След това намазах в разбито яйце и поръсих със захар.

Втората част разделих на четири топчета, които разточих на кръгли кори с дебелина около 0, 5 см. Нарязах на триъгълници. В широката част на всеки триъгълник сложих домашен мармалад и навих на малки кифлички. Също намазах с разбито яйце.

Последната част от тестото разточих на правоъгълна тънка кора. Намазах с разтопен течен шоколад и поръсих със смлени орехи. След това навих на руло и нарязах на пънчета с шоколад с дебелина около 2 см.

Пекох в тави, покрити с хартия за печене в загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути всяка тава, до леко зачервяване.

Тези великденски сладки може да съхранявате до седмица в панер, покрит с памучна кърпа или в затворена кутия.

Весели и споделени Великденски празници!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: