Начин на приготвяне
Това е рецепта за великденски сладки на баба и в нашето семейство я приготвяме за всеки Великден. С времето добавих и плънка. По този начин от едно тесто направих три различни вида великденски сладки.
Първо разтопете маста на много слаб котлон и я оставете да се охлади, но да остане течна.
Настържете кората на един лимон на ситно ренде.
В голяма купа разбийте яйцата със захарта и ванилиите.
Смесете киселото мляко с амонячните соди и го оставете да шупне. Прибавете ги към яйчената смес.
Пресейте брашното и направете кладенче. Добавете към него течните съставки, маста и настърганата лимонова кора. Замесете средно меко тесто за сладки.
Оставете го за 20 минути да почине.
През това време застелете тави с хартия за печене.
Тестото разделих на три части.
Първата разточих върху набрашнен плот на кора с дебелина 1 см и изрязах различни формички. След това намазах в разбито яйце и поръсих със захар.
Втората част разделих на четири топчета, които разточих на кръгли кори с дебелина около 0, 5 см. Нарязах на триъгълници. В широката част на всеки триъгълник сложих домашен мармалад и навих на малки кифлички. Също намазах с разбито яйце.
Последната част от тестото разточих на правоъгълна тънка кора. Намазах с разтопен течен шоколад и поръсих със смлени орехи. След това навих на руло и нарязах на пънчета с шоколад с дебелина около 2 см.
Пекох в тави, покрити с хартия за печене в загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути всяка тава, до леко зачервяване.
Тези великденски сладки може да съхранявате до седмица в панер, покрит с памучна кърпа или в затворена кутия.
Весели и споделени Великденски празници!