Великденски сладки на баба

Росица ПетроваРосица Петрова
Чирак
42
207
2k
14
20/04/2020
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо111
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е рецепта за великденски сладки на баба и в нашето семейство я приготвяме за всеки Великден. С времето добавих и плънка. По този начин от едно тесто направих три различни вида великденски сладки.

Първо разтопете маста на много слаб котлон и я оставете да се охлади, но да остане течна.

Настържете кората на един лимон на ситно ренде.

В голяма купа разбийте яйцата със захарта и ванилиите.

Смесете киселото мляко с амонячните соди и го оставете да шупне. Прибавете ги към яйчената смес.

Пресейте брашното и направете кладенче. Добавете към него течните съставки, маста и настърганата лимонова кора. Замесете средно меко тесто за сладки.

Оставете го за 20 минути да почине.

През това време застелете тави с хартия за печене.

Тестото разделих на три части.

Първата разточих върху набрашнен плот на кора с дебелина 1 см и изрязах различни формички. След това намазах в разбито яйце и поръсих със захар.

Втората част разделих на четири топчета, които разточих на кръгли кори с дебелина около 0, 5 см. Нарязах на триъгълници. В широката част на всеки триъгълник сложих домашен мармалад и навих на малки кифлички. Също намазах с разбито яйце.

Последната част от тестото разточих на правоъгълна тънка кора. Намазах с разтопен течен шоколад и поръсих със смлени орехи. След това навих на руло и нарязах на пънчета с шоколад с дебелина около 2 см.

Пекох в тави, покрити с хартия за печене в загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути всяка тава, до леко зачервяване.

Тези великденски сладки може да съхранявате до седмица в панер, покрит с памучна кърпа или в затворена кутия.

Весели и споделени Великденски празници!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар