Вкусна и красива питка

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
665
2k
5k
360
3
16/03/2020
"Страхотна питка, достойна за всяка трапеза "
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо515
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В половината от топлото прясно мляко натрошаваме маята.

Към него добавяме захарта и 2 с.л. брашно.

Разбъркваме сместа и оставяме на топло, за да се активира маята.

Пресяваме брашното, правим си кладенче и добавяме останалото прясно мляко, киселото мляко, солта, олиото и яйцата.

Преди да добавим всички яйца отделяме единия жълтък и малко белтък за намазване на питката.

Всичко смесваме и замесваме меко тесто.

Намазваме си дълбока купа с мазнина, поставяме тестото вътре, покриваме със стреч фолио и оставяме на топло да втаса.

След като е готово, разделяме на две части, като от тях оставяме по малко за трета.

Разточваме на правоъгълник едната част.

Намазваме с омекналото краве масло и навиваме на руло.

Рулото намазваме с отделения белтък и поръсваме с царевичния грис.

Поставяме в тавата и с ножица нарязваме на колелца и оформяме по тавата.

Така оформяме и втората част на отделеното тесто за питката от другите две разточваме на кора и с помощта на чашка изрязваме колелца.

Подреждаме едно до друго, като застъпваме и след това навиваме.

По този начин оформяме розата в средата на красивата погача.

Намазваме с жълтъка и поръсваме с мака.

Оставяме да втаса и чак тогава поставяме да се пече.

Печем до готовност и желания загар.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар