Начин на приготвяне
Задушаваме ситно нарязания лук в малко растително масло и малко вода, до омекване и изпаряване на течността.
Прибавяме част от нарязаните или настъргани домати и размесената с малко вода до гладка маса кайма. Поръсваме сместа с черния и червения пипер и разбъркваме за 2-3 минути.
Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и ситно нарязания магданоз. Посоляваме, разбъркваме добре и доливаме гореща вода.
Изсипваме мусаката в намазнена с растително масло и покрита с кръгчета домати тавичка. Поръсваме с дребно нарязаните домати и парченца краве масло. Запичаме в умерена фурна вкусната мусака с месо.
Когато стане готова нашата селска мусака с месо и картофи, заливаме със смес от яйцето, брашното, млякото и кашкавала и запичаме 10-15 минути до леко зачервяване. Нарязваме на порции и поднасяме селската мусака със салата според сезона.
Забележка: Заливката за пухкава мусака можем да приготвим и със сос Бешамел.