Начин на приготвяне
Обелете и належете картофите на тънки филийки (почти като за чипс), посолете на вкус и поръсете с половин ч.л. червен пипер, разбъркайте добре.
Смесете каймата с яйцето и останалата част от червения пипер, черен пипер, сол и риган на вкус, разбъркайте добре.
В тава, намазана с малко олио, прибавете първо картофите, разпределете равномерно в тавата.
Смесете заквасената сметана с водата и разбъркайте добре, залейте картофите със сметановия сос равномерно.
Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци, разпределете ги върху сметановия сос.
Следва омесената кайма, която също разпределяте равномерно.
Нарежете домата на тънки филийки и наредете върху каймата. Отгоре намажете със майонеза на вкус и поръсете с настъргания кашкавал.
Поставете тавата с вашата разкошна запеканка с картофи в предварително нагрята на 200 градуса фурна.
Печете, докато добие златисто кафяв цвят кашкавала. След това намалете градусите на 180, покрийте с алуминиево фолио и допечете апетитната запеканка за общо 55 – 60 минути.
Вкусотия, за която не се изисква пържене, а резултатът – потресаващо вкусна и сочна запеканка с картофи и кайма.